www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Slide 1

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Alleen maar... een stem

Bijbelvierdaagse Collectief 'Bevrijdende Bijbellezing'

Tegenstrijdige politieke boodschappen, schreeuwende reclame die producten aanprijst, ge-email of ge-twitter... langs alle kanten overvallen ons stemmen, die elkaar overroepen, die pingelen naar onze aandacht, die ons willen inpalmen.

Wat er diep in onszelf leeft aan verlangen geraakt erbij in verdrukking.

Om de zoveel jaren mogen we gaan stemmen, maar eigenlijk hebben we geen 'stem' in het publieke forum. 'We have a vote, but we don’t have a voice' zegden mensen van Podemos. Boven onze hoofden wordt er zoveel beslist, is er een heel systeem werkzaam waar we geen vat op hebben. Onder de mom van 'democratie' worden we een richting uitgestuurd, die we niet mee bepalen.

Vandaar dat hele groepen afhaken. Bij velen groeit de desinteresse voor de politiek om voort te drijven op het consumeren. Anderen schreeuwen de machteloze kreet van het populisme uit, keren het establishment de rug toe om dan in de handen te vallen van wie valse zekerheid belooft en een gemeenschappelijke vijand aanwijst. De Bijbelse verhalen werden geschreven vanuit dat spanningsveld: mensen aan de kant, zonder stem, worden gehoord, opgeroepen om een heel eigen weg te gaan, die haaks staat op wat bijna iedereen 'normaal' vindt. We treffen daar mensen aan, die een andere 'stem' opvingen, soms fluisterend, soms roepend, een stem die hen niet meer los laat. Ze noemen het de 'Ene', de 'Enige' tegenover die vele goden die ons landschap domineren. Het wordt een radicale keuze. En tegelijk moet men leven tussen de anderen, die deze keuze niet delen. Wij zouden graag in een Bijbelvierdaagse mee in dat proces duiken, herkenning vinden, bemoediging ook. Na een woordassociatie rond 'God' proberen wij ons eigen verhaal op het spoor te komen en werken we in groepen rond 2 verhalen over Elia (in 1 Koningen 18 en 19) en een tekst van Lucas 16 (over de Mammon). We maken ook kennis met maatschappelijke keuzes in onze tijd door een gastspreker, enkele projecten... We maken tijd voor bezinning, samen zingen en sluiten af met een viering... Het kunnen boeiende dagen worden!

Begeleiding: Collectief voor 'Bevrijdende Bijbellezing'
Data: vierdaagse, van maandag 7 augustus (10u) tot donderdag 10 augustus (16u) 2017
Plaats: Oasecentrum Don Bosco, H. Placestraat 44, 1720 Groot-Bijgaarden
Organisatie: vzw Motief i.s.m. Christenen voor het Socialisme (CvS)
Info en inschrijven: Lieve Neukermans: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Jan De Roeck: 0486/78.76.37
Inschrijven voor 1 juli
Deelnameprijs:

Van drie tot elf jaar: €95 Vegetarische maaltijden zijn mogelijk (het huis is echter niet gespecialiseerd). We verblijven in eenpersoonskamers. Wie het anders wenst, gelieve ons te verwittigen.
Volwassenen met inkomen:
boven €1900 à €255
boven €1700 à €230
boven €1500 à €205
boven €1300 à €180
boven €1150 à €155 (basisprijs)
boven €950 à €125
onder €950 à €95 (minimumprijs)
Er kunnen redenen zijn waarom iemand minder betaalt. We rekenen op een eerlijke solidariteit. Men is pas definitief ingeschreven na betaling van de minimumprijs per persoon van €95. De rest van het bedrag wordt bij het begin van de Bijbelvierdaagse voldaan. Een andere regeling is bespreekbaar met Lieve Neukermans tel. 016-22.93.70).

cursuscode: 101.267 

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren