www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Slide 1

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Nieuwsbrief juni 2017

 

Beste Motief-sympathisant,

Voor we de vakantie ingaan brengen we jullie nog graag op de hoogte van een zomerse vierdaagse en de laatste kans om nog een Cordobawandeling van de eerste reeks te volgen. Verder is er nog belangrijk nieuws: binnenkort verhuist Motief naar Mechelen en ondertussen wordt ook de vacature voor een nieuwe educatieve medewerker verspreid. Wij kijken alvast uit naar onze nieuwe werklocatie(s) en de versterking van ons team!

warme groeten,

Het Motief-team

 

 

Motief verhuist

Eind juni verhuist Motief naar Mechelen. Na weken van noeste arbeid komen de verbouwingswerken tot voltooiing en kijken we er volop naar uit om vanuit ons 'tuinkantoor' in de Belgradestraat te kunnen werken. Toch verlaten we Antwerpen ook niet, want we zullen twee keer per week (maandag en dinsdag) te vinden zijn in Toko, een pop-up bar / workspace nabij Berchem station.

Dit zijn de adressen en nieuwe gegevens:

vzw Motief
Belgradestraat 80,
2800 Mechelen

0032 (0)15/200.301

Toko 139,
Statiestraat 139,
2600 Berchem

 

Motief werft aan

Motief is op zoek naar een nieuwe voltijdse educatieve medewerker!
Na de verhuis naar Mechelen zal ons team terug versterkt worden met een nieuwe kracht.
De functieomschrijving vind je hier. We roepen je graag op om deze vacature mee te helpen verspreiden.
Solliciteren kan tot 31 augustus 2017.

 

Bijbelvierdaagse

Alleen maar een stem

Vierdaagse van vzw Motief i.s.m. Christenen voor het Socialisme
Van maandag 7 augustus (10u) tot donderdag 10 augustus (16u), volledige deelname vereist
In het Oasecentrum (Don Bosco), H. Placestraat 46, 1702 Groot-Bijgaarden
Prijs: volgens
inkomen, inschrijven voor 1 juli via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 0486/78.76.37

Tegenstrijdige politieke boodschappen, schreeuwende reclame die producten aanprijst, ge-email of ge-twitter... . Langs alle kanten overvallen ons stemmen, die elkaar overroepen, die pingelen naar onze aandacht, die ons willen inpalmen. Wat er diep in onszelf leeft aan verlangen geraakt erbij in verdrukking.

Om de zoveel jaren mogen we gaan stemmen, maar eigenlijk hebben we geen 'stem' in het publieke forum. 'We have a vote, but we don’t have a voice' zegden mensen van Podemos. Boven onze hoofden wordt er zoveel beslist, is er een heel systeem werkzaam waar we geen vat op hebben. Onder de mom van 'democratie' worden we een richting uitgestuurd, die we niet mee bepalen. Vandaar dat hele groepen afhaken.

Bij velen groeit de desinteresse voor de politiek om voort te drijven op het consumeren. Anderen schreeuwen de machteloze kreet van het populisme uit, keren het establishment de rug toe om dan in de handen te vallen van wie valse zekerheid belooft en een gemeenschappelijke vijand aanwijst.

De Bijbelse verhalen werden geschreven vanuit dat spanningsveld: mensen aan de kant, zonder stem, worden gehoord, opgeroepen om een heel eigen weg te gaan, die haaks staat op wat bijna iedereen 'normaal' vindt. We treffen daar mensen aan, die een andere 'stem' opvingen, soms fluisterend, soms roepend, een stem die hen niet meer los laat. Ze noemen het de 'Ene', de 'Enige' tegenover die vele goden die ons landschap domineren. Het wordt een radicale keuze. En tegelijk moet men leven tussen de anderen, die deze keuze niet delen.

Wij zouden graag in een Bijbelvierdaagse mee in dat proces duiken, herkenning vinden, bemoediging ook. Na een woordassociatie rond 'God' proberen wij ons eigen verhaal op het spoor te komen en werken we in groepen rond 2 verhalen over Elia (in 1 Koningen 18 en 19) en een tekst van Lucas 16 (over de Mammon). We maken ook kennis met maatschappelijke keuzes in onze tijd door een gastspreker, enkele projecten... . We maken tijd voor bezinning, samen zingen en sluiten af met een viering... .

Het kunnen boeiende dagen worden!

 

Cordoba aan de Schelde

Levensbeschouwelijke wandelingen van vzw Motief
Op woensdag 21 juni of zondag 25 juni, van 13u tot 17u
Startlocatie Woensdag: Koningin Astridplein Antwerpen.

Startlocatie Zondag: Bolivarplaats, Antwerpen
Prijs: €12 voor een wandeling, inschrijving hier

De eerste reeks van Cordoba sinds de overname van Vormingplus loopt nu stilaan ten einde. Er zijn nog twee opties dit seizoen: Woensdag doen we Route 1 en bezoeken we een synagoge, een boeddhistische tempel, een katholieke kerk met een zeer divers publiek en een moskee.
Zondag staat route 3 op het programma: we beginnen in een Afrikaanse Engelstalige pinksterkerk, gaan naar een Turkse moskee, daarna naar een monumentale katholieke kerk en we eindigen bij de Hollandse synagoge.

Je kan je nog inschrijven!

 

Identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren

Een gedeeld verhaal

Dit artikel, geschreven door Eva Vergaelen, verschijnt begin juli in het Tijdschrift voor Geestelijk Leven, kortweg TGL. Voor wie niet kan wachten: je kan het alvast via deze link op onze website lezen!

 

 

 

 

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren