www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Slide 1

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Nieuwsbrief januari 2018

 

Beste Motief-sympathisant,

We wensen u de nodige energie en gezondheid om ook in 2018 samen te blijven strijden voor een rechtvaardige samenleving. Het nieuwe Motief-team gelooft er alvast in!
Maak kennis met onze ‘jihadi's’ (van links naar rechts: Zahide, Walter, Leila, Eva en Elke) 

 

Nieuwe collega: Walter Andino

Walter Andino

Walter Andino versterkt sinds deze maand het educatieve team van vzw Motief. Hij is  een Latino-Belg geboren in Honduras. In Honduras studeerde hij sociologie en filosofie en in België gezinswetenschappen en intercultureel management en internationale samenwerking bij CIMIC. Zijn achtergrond ligt in het jeugdwerk in Honduras waar hij van jongs af actief was in een christelijke organisatie YMCA-ACJ (Young Men Christian Association). In België werkte hij jaren rond levensbeschouwing en samenleving bij onder andere Orbit vzw en het Minderhedenforum. Als activist strijdt hij voor een rechtvaardige en inclusieve interculturele samenleving, vrij van racisme en uitsluiting. Binnen Motief zal Walter vormingen ontwikkelen en begeleiden omtrent actief pluralisme, omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit en racismestrijd.

 

Voorjaarsbrochure

In onze voorjaarsbrochure lees je meer over ons aanbod, getuigenissen van deelnemers en één van onze inspiratiebronnen, Nasr Abu Zayd.

 

Handboek

Ons langverwachte tool- en handboek 'Positieve identiteitsontwikkeling met moslimjongeren' is uit! Het biedt eerstelijnswerkers die willen werken aan positieve identiteitsontwikkeling met moslimjongeren een stevig instrument om hun handelingsruimte te verruimen en om op een pedagogisch verantwoorde manier concrete praktijkuitdagingen aan te gaan. - dit binnen een maatschappelijke context van islamofobie en structurele uitsluiting.
Het boek telt 416 blz, kost 39 euro en kan hier besteld worden  -
ISBN: 978-90-441-3496-4

 

Panelgesprek handboek

‘Positieve identiteitsontwikkeling met moslimjongeren’ n.a.v. ons handboek.
Op donderdagavond 22 februari (19u-21:30u) organiseert Motief in samenwerking met onder andere
JES Gent, Vrede vzw en de Expeditie een panelgesprek naar aanleiding van de publicatie van het handboek.
Locatie: De Expeditie, Dok Noord 4F, 9000 Gent.
Inschrijven via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (gratis).

 

Dekoloniseer je stad 

Naar aanleiding van de verjaardag van de moord op Patrice Lumumba op 17 januari vinden in minstens 6 Vlaamse steden en Brussel dekoloniseringsmomenten plaats.
Onder #DekoloniseerMijnStad roepen Hand in Hand en partners op om eindelijk in Lumumba-pleinen, -straten en -standbeelden te voorzien in onze steden. De eeuwenlange uitbuiting door de koloniale mogendheden heeft nog steeds nefaste gevolgen voor de machtsverhoudingen in de wereld.
De grootschalige propaganda die deze uitbuiting goedpraatte door de gekoloniseerden te ontmenselijken (vaak letterlijk door er slaven van te maken) werkt nog steeds door in allerlei racistische denkbeelden en vooroordelen over de "andere", of ze nu in het Globale Zuiden wonen of in Europa. De propaganda voor het koloniale systeem werd onder meer ondersteund via vele koloniale standbeelden en straatnamen. Zij monopoliseren de publieke ruimte in het discours over het koloniale verleden en verheerlijken de kolonisatoren als helden.
Het is meer dan tijd om dit straatbeeld te dekoloniseren en de stemmen te laten horen van mensen en organisaties met een migratie-achtergrond. Tijd om met ons allen in het reine te komen met het koloniaal verleden. Ook tijd om samen onze verantwoordelijkheid op te nemen.
Tijd om actie te voeren!
Motief zal aanwezig zijn op 17 januari in Antwerpen op het De Coninckplein en is mede-organisator van de actie op de Grote Markt in Mechelen.
Telkens om 18u.
Meer informatie vindt u hier

 

Boekvoorstelling 'Liever Sandra dan Samira?'

Motief modereert op vrijdagavond 2 februari in Mechelen de boekpresentatie van 'Liever Sandra dan Samira', een boek over praktijktesten, mystery shopping en discriminatie en geschreven door Pieter-Paul Verhaeghe, professor Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker aan de Universiteit Gent. Deze boekvoorstelling is mogelijk dankzij de volgende partners: Movement X, Platform #PraktijkTesten.nu, De Zondvloed en Motief vzw,
20u30: boekvoorstelling door Pieter-Paul Verhaeghe
20u45: pauze
21u00: nabespreking met Platform Praktijktesten.nu
21u30: Q&A met publiek

Bevestig je komst via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Welkom in de moskee

Op 11 februari opent moskee Al Iman haar deuren voor eenieder wie geïnteresseerd is in de diversiteit aan stemmen binnen de moslimgemeenschap. Een lokale gids neemt je mee in deze moskee en getuigt vanuit de eigen ervaring en kennis over de eigen geloofsbeleving. Een snelcursus ‘Islam voor dummies’ moet je dus niet verwachten.
Het gesprek met de lokale gids vormt het uitgangspunt voor het bezoek. Uiteraard informeert de gids je over elementaire aspecten van de islam, zoals bijvoorbeeld de vijf zuilen.
Maar je wordt bij dit moskeebezoek ook uitgedaagd om jezelf een spiegel voor te houden en stil te staan bij je eigen positie, levensbeschouwing en de bril waarmee je naar onze diverse samenleving kijkt.
Na het moskeebezoek volgt een nabespreking door een educatief medewerker van Motief.
Datum: 11 februari 2018, 10.30u – 12.30u
Plaats: Moskee Al Iman, Lange Kievitstraat 88, 2018 Antwerpen
Prijs: €5 per persoon
Inschrijven kan hier

 

Horen, zien en niét zwijgen!

Het ‘zien’ krijgt in onze samenleving de volle aandacht: we worden vandaag overspoeld door beelden die succes tonen en status verlenen, beelden die willen verleiden….
De Bijbelse verhalen kunnen helpen om deze schijnvertoning te doorprikken. Zij helpen immers eerder te ‘horen’ naar ‘de Stem’ van de stemlozen en monddoodgemaakten.
We lezen op deze dag twee korte fragmenten uit Matteüs en stellen daarbij de vraag hoe het ‘horen’ van deze teksten ons op weg kan zetten naar een nieuw ‘zien’, dat ons tot een kritisch spreken en handelen kan aanzetten.
Een Bijbeldag vanuit het Collectief 'Bevrijdende Bijbellezing', begeleid door Paul De Witte.
Op zaterdag 24 februari in Aalst.
Meer info en inschrijven vindt u hier

 

Gespreksavonden over Actua en Geloof

Marc Loos begeleidt vijf gespreksavonden waarin actuele thema's worden bekeken vanuit een bijbels-theologische licht. Telkens de tweede maandagavond van de maand, te Gent.
Meer info en inschrijven vindt u hier

 

Dichter bij Paulus

Vijf avonden rond de figuur Paulus, een ontdekkingstocht naar menselijkheid, begeleid door Marc Loos. Telkens de laatste dinsdagavond van de maand in Gent.
Meer info en inschrijvingen via Marc Loos (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 09/253.29.00)

 

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren