www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Deelnemers van een Motiefcursus aan het woord...

 

Iris Luchtenberg is webcoach bij de VDAB en nam deel aan het leerhuis LeV – Tegen de stroom in

Deelnemer

"LeV is een plaats waar je aangemoedigd wordt om na te denken over maatschappelijke thema's en waar je gestimuleerd wordt een eigen mening te vormen. Het is eveneens een plaats waar je hardop mag denken en waar je open en eerlijk antwoord krijgt. Je leert respect hebben voor je eigen mening en die van anderen, ook al spreken de meningen elkaar soms tegen. LeV is een plaats waar je weer kan leren jezelf te zijn, kortom: LeV is een beetje thuiskomen.”

 

 

 

Nesrine Sabbour studeert leerkracht kleuteronderwijs en nam deel aan Muslim Expo 2016

deelnemer"Op zondag 15 mei bezocht ik samen met een groepje vriendinnen de Muslim Expo. Ter plaatse werden we overweldigd door de drukte. We kregen veel flyers en er stonden heel wat interessante workshops op de planning. Wij volgden de lezing rond optimisme in moeilijke tijden, gegeven door Mohad el Sghiar. Het was erg inspirerend en leerrijk. Nadat we wat energie hadden opgedaan met een overheerlijke maaltijd, was het tijd om kennis te maken met de verschillende organisaties en ondernemingen. We waren onder de indruk van het ruime aanbod. Als afsluiting keken we naar de comedyshow van Youssef El Mousaoui. Ondanks de drukte was het een zeer gezellige dag. Volgend jaar zijn we ongetwijfeld weer van de partij."

 

 

Ulrik De Meersman is gepensioneerd en werkt mee als vrijwilliger in een ontmoetingshuis voor kansarmen. Hij nam deel aan het leerhuis Met Matteüs op stap

deelnemerDeelnemer"Dit is het vijfde jaar dat ik een bijbels leerhuis heb gevolgd in Leuven. In een leerhuis proberen we de bijbelteksten te lezen en te situeren in de politieke context waarin ze geschreven zijn. Dat doen we samen met een twintigtal personen onder de bezielende begeleiding van Paul De Witte. Wat dit leerhuis voor mij zo boeiend maakt, is de rode draad die doorheen heel de Bijbel loopt en die er op neerkomt: bouw een samenleving op in gerechtigheid en vrede, waar de rechten van de minstbedeelden, de armste mensen op de eerste plaats komen. Aan zo’n samenleving wil ook ik meebouwen. Maar steeds weer ervaar je dat je maar met een kleine groep bent die blijft geloven in dat project van een andere samenleving en die zich daarvoor blijft inzetten. Dat werkt ontmoedigend, maar dan put ik weer moed uit al die verhalen van meer dan 2000 jaar geleden, waar het ook toen minderheidsgroepjes waren die tegen beter weten in bleven geloven en zich bleven inzetten om deze wereld ‘anders’ te maken."

 

 

Magali Thomassen is student psychologie en nam deel aan de vorming ‘Kennismaken met vier wereldreligies’

Deelnemer"De vorming behandelde de vier grote wereldreligies in vier uur tijd. Een hele uitdaging, maar de begeleidster slaagde er wonderwel in een overzichtelijke samenvatting te geven binnen de tijd, en ook nog ruimte te voorzien voor onze vragen waarop ze met veel begrip en kennis van zaken wist te antwoorden.
De vorming heeft mij helderheid geboden en mijn gevoel versterkt dat we allemaal, van welke achtergrond ook, grosso modo dezelfde basisideeën nastreven: liefde, gemeenschap en zorgen voor elkaar. Het heeft me meer inzicht gegeven in de problemen die ik soms zie opduiken tussen mensen van verschillende religies en mijn eigen blik geopend, temeer omdat ik zelf spiritueel zoekend ben. Een warme aanrader!"

 

 

 

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren