www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Samen met jongeren op zoek gaan naar een oplossing

Interview met Aziza Lachkar, deelnemer aan de vorming Gezocht: Identiteit - vorming voor eerstelijnswerkers die met moslimjongeren werken

 

Aziza, waar ben jij vooral mee bezig in je dagelijks leven?

Ik ben mama van twee jongens van 4 en 8 jaar. Daarmee heb ik mijn handen al meer dan vol. Verder sta ik voltijds in het secundair onderwijs waar ik vakken als boekhouden, handelseconomie en kantoortechnieken geef in het derde en vierde jaar TSO en BSO. Dit jaar ben ik bezig aan mijn 13de schooljaar. Ik ben actief als klastitularis én als voorzitter van de werkgroep ouder-en leerlingenparticipatie. Bovendien maak ik ook deel uit van het oudercomité van de school van mijn kinderen. Voorts heb ik een druk sociaal leven en familieleven.

Welke actuele thema's houden jou bezig?

Alle thema’s aangaande jongeren en onderwijs. Tegenwoordig kan je niet heen om het thema moslimjongeren en moslims in het algemeen.

Wat zijn jouw eigen ervaringen daarmee?

Jongeren zijn zo vatbaar voor ‘verkeerde’ invloeden. Ik weet, als eerstelijnswerker, dat het zeer moeilijk is om jongeren ervan te overtuigen dat ze wél iets van hun leven kunnen en moeten maken. Hen ervan overtuigen dat ze trots mogen zijn op hun identiteit en die mogen uitspelen is het allermoeilijkste. De media zijn een ontzettend krachtig middel en dat bemoeilijkt mijn streven. Ik weet dat ik de meeste resultaten behaal door ‘gewoon’ een rolmodel te zijn voor mijn leerlingen. Mijn leerlingen dragen een zeer zware rugzak, elke dag opnieuw. Alleen daarvoor al bewonder ik hen. Ik weet dat ik niet zo veel kan doen, maar hen een warm hart toedragen kost me helemaal geen moeite en daarmee behaal ik de beste resultaten. Een complimentje, een schouderklopje, een luisterend oor, zijn de meest gewaardeerde daden en kunnen iemands zelfbeeld opkrikken.

Hoe kwam je bij Motief terecht?

Motief ken ik al van mijn studententijd. Vanuit mijn grote interesse en bezorgdheid naar jongeren toe, volgde ik bij Motief recent de vorming Gezocht: Identiteit. Het was de meest rijke én intensieve vorming die ik ooit heb gevolgd. De vorming was gespreid over 4 sessies. Telkens keek ik uit naar de volgende sessie, wetende dat ik na elke samenkomst weer enkele dagen nodig had om alle informatie te verwerken. De mensen die de vorming gaven waren één voor één fantastische mensen. Mijn hoedje af, want ik besef heel goed dat het niet evident is om deze vorming te geven voor een leerkrachtenpubliek.

Wat van deze vorming neem je mee in jouw werk met jongeren?

De eerste dag van de vorming moest ik vooral bij mezelf stilstaan. Hoe sta ik in het leven? Hoe beleef ik mijn levensbeschouwing in het dagelijks leven? Er werden toen al een aantal raakpunten aangekaart die me zeker inspireerden voor de volgende sessies. Maar wat me vooral is bijgebleven, en wat ik in de praktijk nog meer wil toepassen, is actief leren luisteren naar de jongeren en mezelf in hun plaats proberen te zetten. Ik moet kunnen ‘horen’ wat een bepaalde situatie met hen heeft gedaan, zonder het over alles eens te zijn met hen en zonder hen van mijn mening of visie te overtuigen. Ik betrapte mezelf erop dat ik snel geneigd ben om jongeren mijn visie te geven zonder eerst naar hen te luisteren. Ik ben er nu nog meer van overtuigd dat daar dé sleutel ligt: luisteren naar hun verhaal én laten merken dat je hun standpunt hoort. Van daaruit kan ik dan verder werken en samen met de jongeren op zoek gaan naar een oplossing. Na de twee laatste sessies had ik schrik dat ik alle gekregen informatie zou vergeten. De sessies waren zo rijk aan belangrijke informatie dat ik geen enkel woord wilde vergeten. Klinkt misschien raar, maar toch voelde ik het zo aan. Nu de informatie allemaal verwerkt is, kan ik met enige fierheid zeggen dat ik veel sterker sta om jongeren te helpen.

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren