www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Slide 1

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Projecten

Cordoba aan de Schelde: Veel gestelde vragen

Terug naar hoofdpagina Cordoba aan de Schelde

 

Hoe ziet een wandeling eruit?

Een Cordobawandeling neemt je mee langs vier levensbeschouwelijke plaatsen. Dit kan een moskee, een tempel, een kerk, een synagoge, een cultureel centrum,… zijn. Op elk van deze plaatsen staat een lokale gids je te woord. De Motiefgids leidt de hele wandeling en brengt je van plaats tot plaats.

Terug naar boven

 

Hoe ziet elk bezoek eruit?

Bij elk bezoek aan één van deze plaatsen word je ontvangen door een lokale vrijwilliger. Per uitzondering doet de Motiefgids zelf de uitleg, maar in de meeste gevallen zal de lokale gids de rondleiding op zich nemen. Afhankelijk van het pand kan er rondgegaan worden om de verschillende ruimtes te zien. De persoonlijke getuigenis van de lokale gidsen staat echter centraal. Op het einde kunnen er vragen gesteld worden.

Terug naar boven

 

Wie zijn de lokale gidsen?

Dit is zeer uiteenlopend. Soms zal dat een rabbijn of een imam zijn, maar in vele gevallen zijn het vrijwilligers die zelf gebruiken maken van de levensbeschouwelijke plaats, zoals kerkgangers. Bij de moskeegidsen is het zelfs niet noodzakelijk zo dat de gidsen zelf gebruik maken van die specifieke moskee die je bezoekt.

Terug naar boven

 

Wat is de rol van de Motiefgids?

De Motiefgids leidt je in het begin van de dag in, bewaart de timing, gidst je rond op straat,… . Je kan altijd meer vragen aan haar/hem stellen en zij/hij zal ook regelmatig stoppen onderweg voor korte duidingen (bv. aan een mezoeza voor een deurpost of bij het passeren van religieuze kunst in het straatbeeld,…). Vóór het binnengaan bij bepaalde plaatsen verzorgt de Motiefgids soms al een korte introductie en per uitzondering gidst zij/hij ook op de locaties zelf. In geval van onvoorziene gebeurtenissen (bv. als er niemand op de locatie aanwezig blijkt te zijn), lost de Motiefgids dit op door in te spelen op de interesse van de deelnemers en een alternatief aan te bieden (bv. op een terrasje extra duiding rond de levensbeschouwelijke plaats geven).

Terug naar boven

 

Hoe lang duurt een wandeling?

Een wandeling duurt telkens van 13u tot 17u, een hele namiddag dus. De wandelafstand is beperkt tot 2 à 2,5 km en de meeste routes hebben een pauzemoment met een versnapering of drankje.

Terug naar boven

 

Aan welke regels moet u zich houden op de locaties?

Op de meeste plaatsen dient u zich voldoende bedekt te kleden: geen ontblote schouders, rug, buik, knieën, decolleté. Zeer nauwsluitende kledij wordt ook afgeraden. In de synagoge moeten mannen hun haar bedekken, maar er worden ter plaatse keppeltjes uitgedeeld. Haar bedekken voor vrouwen is bijna nergens verplicht, maar je kan altijd een sjaal meebrengen moest er iemand dat toch verzoeken.

Zowel in de moskee als de boeddhistische tempel en de Hindoe-mandir zal je je schoenen aan de deur moeten uitdoen. Ter plaatse staan bijna altijd rekjes om deze in te zetten. In de Hindoe-mandir worden geen lederen (koe) voorwerpen of kledij toegestaan. We moedigen graag iedereen aan om zowel in de boeddhistische tempel als in de mandir dierlijke producten (bont, zijde, leder) te vermijden en geen insecten te doden indien de situatie zich zou aanbieden.

Wat betreft foto’s dient u altijd eerst toestemming te vragen, maar meestal kan dit wel. Verder is het een evidentie om op de meeste plaatsen een eerder ingetogen houding aan te nemen.

Terug naar boven

 

Hoeveel deelnemers zijn er per groep?

Er zijn minimum 8 deelnemers aan een Cordobawandeling en maximum 25. Groepen van 15 personen of meer kunnen vragen om de wandeling exclusief voor hen te voorzien, en dat we er dus voor zorgen dat er geen andere mensen meegaan. Vraag dan wel ruim op voorhand aan.

Terug naar boven

 

Hoeveel kost een wandeling?

Een wandeling kost 12 euro per persoon. De prijs mag nooit een obstakel zijn om deel te nemen aan onze wandelingen en is dus bespreekbaar als dit wel het geval zou zijn. Neem daarvoor contact op met Motief.

Terug naar boven

 

Kan er ook een wandeling op vraag georganiseerd worden?

Dit is helaas niet mogelijk. Vier verschillende locaties met hun gidsen én de Motiefgids allemaal op elkaar afstemmen qua datum en uren van bezoek is een hele organisatie. De planning wordt maanden op voorhand in overleg gemaakt. Bovendien zijn sommige locaties maar kleine organisaties met weinig middelen of beschikbare mensen.

Terug naar boven

 

Hoe schrijf ik me in?

Via de website van Motief,
via het telefoonnummer 015/200.301
of via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Terug naar boven

 

Waar kan ik aan meer informatie geraken?

Voor praktische informatie This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Voor inhoudelijke vragen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Terug naar boven

 

Hoe werkt een cadeaubon?

Je kan deze bestellen bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Deze bon is digitaal en kan afgeprint worden. Wanneer je de cadeaubon wil gebruiken, vergeet dan niet Motief te contacteren zodat wij weten hoeveel/welke deelnemers er aan de wandeling zullen deelnemen.

Terug naar boven

 

Wat als er een wandeling toch niet door gaat?

Als er uiteindelijk te weinig inschrijvingen zijn, brengt Motief je via mail 5 werkdagen op voorhand op de hoogte van de annulatie. Als je niet op de mail antwoordt, proberen we je te bellen. Uiteraard wordt je inschrijvingsgeld meteen teruggestort.

Terug naar boven

 

Kan ik zelf mijn inschrijving annuleren?

Je kan tot 5 werkdagen op voorhand je inschrijving annuleren. Dan betalen we je ook meteen je inschrijvingsgeld terug.

Terug naar boven

Cordoba aan de Schelde

Op bezoek bij de vele levensbeschouwingen in Antwerpen

Maak kennis met de levensbeschouwelijke diversiteit van Antwerpen. Een gids brengt je langs verschillende ontmoetingsplaatsen. Een gastheer of gastvrouw ontvangt je en wijdt je in in de feestmomenten, diverse belevingen en symboliek van de levensbeschouwing. De titel van deze wandeling verwijst naar de Spaanse stad Cordoba die een bijzondere ontmoetingsplaats was van culturen en religies in de Middeleeuwen. Joden, moslims en christenen leefden er in goede verstandhouding samen. Dat zorgde voor een enorme culturele en economische bloei. Antwerpen groeide in de loop der eeuwen uit tot een even boeiende wereld van levensbeschouwingen en religies. Motief hoopt via deze wandelingen een bijdrage te leveren aan meer toenadering tussen stadsgenoten uit diverse levensbeschouwelijke groepen en inclusieve vormen van samenleven.

Als je een Cordobawandeling wil volgen, kan je kiezen uit 3 verschillende routes. Elke route omvat een bezoek aan in totaal 4 levensbeschouwelijke huizen op 1 namiddag (gemiddeld 45 minuten per locatie). Op Route 1 bezoeken we een synagoge, een boeddhistische tempel, een katholieke kerk en een moskee. Route 2 begint bij een Senegalese moskee, waarna we een Russisch-orthodoxe kerk en een protestantse kerk bezoeken, en eindigen in een Taoïstische alchemistisch centrum. Route 3 doet een Engelstalige Afrikaanse pinksterkerk aan, een Turkse moskee gevolgd door de Hollandse synagoge en we sluiten af met een vrijzinnig trefpunt.

Najaar 2017

Route 1 - Start Koningin Astridplein - inkomhal Centraal Station

* Zondag 5 november

* Zondag 3 december

* Zondag 17 december

We bezoeken een Synagoge van Portugese ritus in de Diamantwijk, een Taiwanees - Boeddhistische tempel, een katholieke kerk en een Marokkaanse moskee.

 Route 2 - Start Kievitplein - Afdak Lindner Hotel

* Woensdag 8 november

* Woensdag 22 november

* Woensdag 13 december

We bezoeken een Senegalese moskee, een Russisch orthodoxe kerk, een protestantse kerk en een Taoïstische alchemistisch centrum.

Route 3 - Start Bolivarplaats

* Zondag 22 oktober

* Zondag 5 november

* Zondag 19 november

* Zondag 10 december

We bezoeken een Afrikaanse kerk, een Turkse moskee, de Hoofdsynagoge van Antwerpen (de Hollandse synagoge) en een vrijzinnig trefpunt.

Schrijf je in

- Ofwel hier

- Ofwel telefonisch op 015/200.301

- ofwel via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De deelnameprijs per route is 12 euro.

Groepen kunnen ook inschrijven, tot maximum 15 personen. Je betaalt de gereserveerde plaatsten ten laatste twee weken na inschrijving op rekeningnummer BE09 0012 6989 0957 met vermelding van je naam, de cursuscode '101.275' en de Route + datum.

Praktisch:

Hoe laat?
Alle wandelingen gaan door van 13 tot 17 uur. 
Vertrek om 13 uur stipt, vanaf 12.45 uur kan je je aanmelden.

Waar?
* Voor route 1 verzamelen we aan het Koningin Astridplein - inkomhal Centraal Station te 2018 Antwerpen.

* Voor route 2 verzamelen we aan het Kievitplein - afdak Lindner Hotel te 2018 Antwerpen

* Voor route 3 verzamelen we aan de trappen van het Justitiepaleis, Simon Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen. 

Er wordt flink wat gestapt, hou hier dus rekening mee (schoenen, regenkledij, ...)

Cordoba aan de Schelde was een project van Vormingplus Antwerpen dat overgedragen is aan vzw Motief

Gezocht: identiteit (2015)

Project ter ondersteuning van eerstelijnswerk met moslimjongeren

 

Doel en doelgroep van het project

Met dit project willen we eerstelijnswerkers uit het onderwijs, jeugdwerk en de hulpverlening vormen, toerusten en trainen omtrent identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren. Dit doen we door een vormingsaanbod op maat uit te werken voor eerstelijnswerkers uit Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Maaseik, Mechelen en Vilvoorde. In elk van deze steden kunnen we een vormingspakket aanbieden dat bestaat uit:

1. Een driedaagse vorming voor eerstelijnswerkers. Deze vorming wordt uitgewerkt op maat van de vragen en behoeften van de deelnemende eerstelijnswerkers. De vorming ondersteunt eerstelijnswerkers om:

• meer inzicht te verwerven in de identiteitsontwikkeling van jongeren
• meer inzicht te verwerven in processen van radicalisering bij jongeren
• een emancipatorische en pedagogisch verantwoorde aanpak uit te bouwen die jongeren uitdaagt tot zelfontplooiing en kritisch burgerschap.

2. Vijf bundels met brochures en werkmaterialen om met jongeren te werken rond levensbeschouwing en identiteit.

Dit project loopt van januari tot december 2015 en werd toegekend door Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid in het kader van een preventieve aanpak van radicalisering.

 

Verloop van het project

In Vilvoorde werd de vorming in februari-maart uitgevoerd voor een groep eerstelijnswerkers uit het secundair onderwijs.
In Kortrijk en Maaseik werd de vorming in april-mei uitgevoerd voor een gemengde groep eerstelijnswerkers.
In Brussel werd de vorming in mei-juni uitgevoerd voor een groep eerstelijnswerkers uit de hulpverlening.
In Mechelen werd de vorming in oktober uitgevoerd voor een groep eerstelijnswerkers uit het secundair onderwijs.
In Antwerpen werd de vorming in november-december uitgevoerd voor een groep eerstelijnswerkers uit het secundair onderwijs.

 

Toelichting: Identiteitsontwikkeling in het kader van ‘preventieve aanpak van radicalisering’

In een persbericht meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid Liesbeth Homans dat er 154.080 euro subsidies worden toegekend aan twee projecten in het kader van een preventieve aanpak van radicalisering –ter ondersteuning van de steden. In dit persbericht wordt ook verwezen naar het fenomeen van radicaliserende jongeren die in 2013 vertrokken zijn naar Syrië en dat Minister Homans met de uitgetrokken middelen precies op dit fenomeen wil inspelen: “Met deze projectsubsidies komen we tegemoet aan de hulpvragen van deze steden en gemeenten: de nood aan een bovenlokaal aanspreekpunt, en de ondersteuning van de eerstelijnswerkers rond jongeren en radicalisering.”

Motief is één van de twee organisaties wiens project goedgekeurd werd. We krijgen hierover een aantal vragen en willen daarom graag verduidelijken wat ons project precies inhoudt. Het project omvat een vormingsreeks voor eerstelijnswerkers (uit onderwijs, jeugdwerk, hulpverlening) die we op maat van steden zullen ontwikkelen omtrent de identiteitsontwikkeling van moslimjongeren. Al 10 jaar organiseren we met Motief vorming in het leren omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit en doorheen de jaren hebben we gemerkt dat er vooral bij eerstelijnswerkers een gigantische ‘handelingsverlegenheid’ gegroeid is in het omgaan met moslimjongeren die rond de eigen levensbeschouwelijke identiteit aan het zoeken zijn, zoals zoveel jongeren dat doen.

Zoeken rond je eigen identiteit, ook levensbeschouwelijk, is eigen aan de adolescentie. Maar in een maatschappelijke context waarin zowel over moslims als over ‘dé islam’ zeer veralgemenend, en eenzijdig negatief bericht wordt ervaren moslimjongeren in hun zoektocht weinig positieve en constructieve ondersteuning van opvoeders. Om het nog voorzichtig uit te drukken: vaak ervaren ze eerder wantrouwen, angst, onbegrip en zelfs agressie; worden ze gedwongen zich te verantwoorden voor hun levensbeschouwelijke identiteit (in ontwikkeling) of dienen ze zich zelfs systematisch en expliciet te distantiëren van elke wandaad in naam van de islam. Iets gelijkaardigs wordt van geen enkele andere levensbeschouwing verwacht.

Dat dit niet altijd een positieve bijdrage levert aan dit proces van identiteitsontwikkeling –daar hoef je geen pedagoog voor te zijn. De opstelling van opvoeders in dit zoekproces is dan ook cruciaal: je kan opgroeiende jongeren maken of kraken. Je kan hen laten mens worden en loyaal aanwezig zijn bij hun zoektocht naar de eigen ik, de eigen normen, waarden en overtuigingen of je kan jongeren net zwaar beschadigen door hen in het keurslijf van clichés en vooraannames omtrent islam te dwingen. De behoefte bij opvoeders en eerstelijnswerkers om positief, constructief, en pedagogisch verantwoord met dit zoekproces omtrent identiteitsontwikkeling om te gaan is zeer groot. En Motief is in staat om daar ‘een’ antwoord op te bieden. Of we met onze vorming 'radicalisering' (in negatieve zin) voorkomen? Absoluut, hopelijk in de eerste plaats die van onze Vlaamse samenleving die in elke jongere die een te korte broek begint te dragen een jihadi meent te ontwaren of bij elke moslima die er vandaag voor kiest om een hoofddoek te dragen vreest dat ze morgen een boerka aanschiet en overmorgen haar verstand bij het groot vuil deponeert. Maar wij hopen ook dat we via deze vormingen –indirect weliswaar- ook voor de jongeren meer ruimte kunnen creëren waarin ze zichzelf kunnen ontdekken en ontplooien en zich een toekomst kunnen ontwerpen – terwijl ze in dit proces ook warm omringd worden. Moslimjongeren ernstig nemen als jongeren, met hun verlangen naar erkenning en bemoediging, naar vertrouwen in hun talenten en vaardigheden, … Ook dat is op z’n minst een begin van een ‘preventievere aanpak van radicalisering’.

Lees hier onze visietekst 'een pedagogische kijk op radicalisering'.

Train de trainer - "Gezocht: identiteit": ter ondersteuning van eerstelijnswerk met moslimjongeren

 

Vzw Motief organiseert vanaf het voorjaar van 2016 een Train de Trainer omtrent positieve identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren. In dit project, dat over twee jaar loopt, worden een dertigtal trainers opgeleid. Deze trainers kunnen vervolgens lokaal vormingstrajecten begeleiden voor eerstelijnswerkers uit onderwijs, jeugdwerk, hulpverlening en tewerkstelling. De nadruk in de training ligt op kritische reflectie omtrent de eigen professionele praktijk en het oefenen in een emancipatorische begeleidershouding die het zoekproces van jongeren ondersteunt en jongeren stimuleert tot kritisch burgerschap. Dit project wordt gesubsidieerd met middelen van de Vlaamse Overheid (Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid).

Waarom een Train de Trainer?

In 2015 bood vzw Motief in zes Vlaamse steden (nl. Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Maaseik, Mechelen en Vilvoorde) het vormingspakket ‘Gezocht: identiteit’ omtrent positieve identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren aan*. Eerstelijnswerkers hadden nood aan inzicht in de maatschappelijke context van het radicaliseringsvraagstuk en aan ondersteuning bij een pedagogisch verantwoorde en professionele aanpak hiervan. Naast de ingeplande vormingen kreeg Motief veel vragen vanuit onderwijs, jeugdwerk, hulpverlening en lokale overheden om ook bij hen (onderdelen van) dit vormingspakket aan te bieden. Omwille van de beperkte personeelsbezetting is het voor vzw Motief echter onhaalbaar om een aanbod te voorzien in antwoord op al deze vragen. Zo ontstond het idee om vanaf 2016 een Train de Trainer te organiseren voor vormingswerkers uit de genoemde sectoren. De training stelt vormingswerkers in staat om zelf lokaal vormingstrajecten te begeleiden voor organisaties, scholen of steden die hier behoefte aan hebben.

Inhoud

Het Train de Trainer-project kadert in een brede preventie van gewelddadige radicalisering: Hoe kunnen we via het eerstelijnswerk op een duurzame manier de maatschappelijke voedingsbodems aanpakken die de polarisering in onze samenleving in de hand werken? Daarbij focussen we op een grondige analyse van het radicaliseringsvraagstuk en het huidige maatschappelijke debat errond, we stimuleren een kritische reflectie omtrent de gangbare visies en praktijken binnen het eerstelijnswerk en bieden handvaten om te werken aan een meer emancipatorische en pedagogisch verantwoorde aanpak. Het uiteindelijke doel is dat het eerstelijnswerk een beleid en een praktijk uitbouwt die jongeren positief ondersteunt in hun levensbeschouwelijke identiteitsontwikkeling en in hun groeien naar kritisch burgerschap.

Lees hier onze visietekst 'een pedagogische kijk op radicalisering'.

Praktisch

• Dit project loopt over twee jaar. In 2016 worden trainers opgeleid en wordt er een handboek ontwikkeld. In 2017 voorziet vzw Motief opvolging van en praktijkondersteuning voor de opgeleide trainers.
• Motief organiseert twee maal een training om in totaal 30 trainers op te leiden. Het gaat om een zesdaagse training.
• De trainingen gaan door in Brussel.
• Dit project wordt ontwikkeld in overleg met sleutelfiguren uit de sectoren onderwijs, jeugdwerk, hulpverlening, tewerkstelling en stedelijke overheden.

 

Project gesubsidieerd door:

Back to basics: Inspiratiedag Middenveld in beweging

vrijdag 28 november, van 9u30 tot 16u30 in Brussel (De Markten)

Net voor de verkiezingen in mei 2014, engageerden een 45-tal organisaties en 200 werkers uit de social-profit zich om de politiserende kracht van het maatschappelijk middenveld te versterken en daartoe en gezamenlijk en zelfkritisch veranderingstraject te gaan. Op 28 november nodigen we alle ondertekenaars van het Manifest Middenveld in beweging en andere geïnteresseerden uit om elkaar te ontmoeten en samen visie te ontwikkelen over de politiserende rol en positie die we als organisatie kunnen innemen.

De GPS van onze samenleving leidt ons naar doelstellingen en praktijken die ons vervreemden van onze kernopdracht, met name de verdediging van de grond- en basisrechten van burgers. Eén van de oorzaken daarvan is het feit dat we zelf, als middenveldorganisaties, steeds meer de neoliberale marktlogica en de daaraan verbonden managementcultuur hebben omarmd. Echter, bij steeds meer middenveldorganisaties broeit het verlangen om een andere koers te varen.

•     Hoe kunnen we weerwerk bieden aan de dominante marktlogica?
•    Welke routes hebben we al geprobeerd en leverden -desnoods gedeeltelijk- nieuwe perspectieven op?
•     Hoe kunnen we elkaar inspireren en ons samen beter organiseren om maatschappelijke tendensen te beïnvloeden?
•    Hoe kunnen we zélf, binnen onze eigen organisaties en sectoren, een alternatieve koers uitstippelen, trouw aan onze missie en maatschappelijke opdracht?

Op deze dag zetten we een eerste verkennende stap door terug te keren naar de ‘basics’:
•    In welke context bevinden we ons, als sector, als organisatie, als werker?
•    Welke positie nemen we in, in deze specifieke context?
•    Welke handelingsruimte gebruiken we (niet)? Hoe kunnen we die ruimte vergroten?

Deelnameplaatsen zijn beperkt (maximaal 120 personen). Tijdig inschrijven is noodzakelijk, uiterlijk op 25 november.

Om in te schrijven: klik hier.

Er wordt een bijdrage in de onkosten gevraagd, ter plaatse te betalen. Richtprijs: € 15  / € 8 (studenten en mensen met een vervangingsinkomen). De bijdrage mag echter nooit een rem tot deelname zijn. De prijs is inclusief broodje bij de lunch. 

Download hier de folder met het volledige programma

 


 

Middenveld in beweging

Het project 'Middenveld in beweging' wil de politiserende en emancipatorische kracht van het middenveld helpen versterken. In het kader van dit project engageren een honderdtal middenveldorganisaties en medewerkers van organisaties zich om een collectief veranderingstraject te gaan waarin ze proberen om emancipatorisch en politiserend werken (opnieuw) centraal te zetten in hun werking.

Het initiatief groeide uit hearings die Motief vzw, Victoria Deluxe vzw en De lege Portemonnees in 2013 organiseerden met mensen en organisaties uit de kunstensector, minderhedensector samenlevingsopbouw, vakbonden, hulpverlening, basiseducatie, armoedebestrijding, universiteiten, vrouwenbeweging en socio-culturele sector. In deze hearings analyseerden we de depolitiserende impact van de neoliberale marktlogica op het middenveld.

Dit collectief politiseringstraject bestaat uit intervisietrajecten, een inspiratiedag en een website voor het delen van visie, ervaringen en instrumenten. In mei 2014 lanceerden we het project met een breed ondertekend manifest en engagementsverklaring.

Meer informatie over dit project vindt u op de website www.middenveldinbeweging.be.

 

 

 

Aanvraagformulier Moskeebezoek

...

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren