Christopher Sebastian: een ontmoeting op het kruispunt

Christopher Sebastian: een ontmoeting op het kruispunt

Wanneer: 10/10/2020
Organisatie: Motief vzw i.s.m. partners
Adres: (exacte locatie volgt binnenkort)
Uur: 14:00 tot 17:00

 

Wat hebben racisme, homofobie, feminisme en de strijd om dierenrechten met elkaar gemeen?

Op zaterdag 10 oktober nodigt Motief Christopher Sebastian uit voor een keynote lezing over het kruispunt waarop verschillende strijdterreinen elkaar ontmoeten.

In een panelgesprek achteraf onderzoeken we hoe ook in Vlaanderen deze strijdterreinen zich soms naast elkaar lijken te ontwikkelen. Samen met een aantal nieuwe activistische en oude bekende bewegingen bekijken we hoe we kunnen toewerken naar een meer gedeelde strijdkracht om de status quo uit te dagen. 

Wie is Christopher Sebastian?

Christopher Sebastian is auteur, spreker en docent van o.a. het graduaatsvak Power, Oppresion and Privilege aan Columbia University. Hij is mede-oprichter van VGN, een nieuwskanaal over veganisme en emancipatorische bewegingen. Sebastian focust zich in zijn werk op kruispuntdenken. Hij argumenteert immers dat verschillende strijden die de heersende status quo uitdagen, gelijkaardige structuren vertonen: ook al hebben verschillende bewegingen van elkaar verschillende eisen en noden, toch vertonen de patronen van onderdrukking, die verschillende gemarginaliseerde en minderheidsgroepen ervaren, heel wat punten van gelijkenis. 

Sebastian wijst ons op onze blinde vlekken in ons denken. Zo argumenteert hij dat we de morele cirkel moet openen voor alle voelende wezens en we dus ook voor de rechten van dieren moeten ijveren. Hij plaatst de strijd voor dierenrechten echter binnen een brede bevrijdingsbeweging die er volgens hem op geënt zou moeten zijn de witte, imperialistische, cis-gender, hetero, patriarchale en kapitalistische hegemonie te bestrijden. Zulke strijd kan enkel gevoerd worden als collectieve beweging. 

Sebastian past zwarte, feministische theorie toe en toont aan de hand van media, reclame en pop-cultuur aan dat onderdrukking dieper verweven zit in onze samenleving dan leden van de heersende groep in de samenleving, meteen gewaar worden. Zijn devies voor de weg vooruit is dan ook: blijvend inzetten op solidariteit tussen verschillende bewegingen en een blijvende focus op maatschappelijke structuren van onderdrukking. 

 

Praktisch

Op zaterdag 10 oktober nodigt Motief Christopher Sebastian uit voor een keynote lezing. De locatie wordt later bekend gemaakt o.w.v. de corona-maatregelen. Noteer de datum alvast in je agenda.

Inschrijven?

Je kan je hieronder aanmelden om als eerste op de hoogte gehouden te worden wanneer de locatie bekend is en de ticketverkoop van start gaat.

Aanmelding wachtlijst Christopher Sebastian

Je kan onderstaand formulier invullen om op de hoogte gehouden te worden van de start van ticketverkoop voor dit evenement. Deze wordt gestart zodra de locatie bevestigd wordt.
  • Persoonsgegevens

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.