Een complex compromis: wennen aan een (super)diverse samenleving

Een complex compromis: wennen aan een (super)diverse samenleving

Wanneer: 02/03/2021, 30/03/2021, 16/03/2021
Organisatie: Motief vzw i.s.m. Avansa (Vormingplus) Regio Mechelen
Adres: Online
Uur: 19:00 tot 21:30

Waarover gaat het? 

Onze samenleving werd de laatste decennia steeds diverser. Zo horen we verschillende talen op de bus en krijgen we op ons buurtfeest steeds meer verschillende eetgewoontes voorgeschoteld. We zien zelfs de reglementen van onze sportclub en werkplek veranderen als reactie op al die verschillende overtuigingen en voorkeuren. 

Die veranderende samenleving vraagt een constante mentale aanpassing. Het is steeds opnieuw wennen aan nieuwe vraagstukken en invloeden.  Velen onder ons vinden houvast in een overtuigde levensbeschouwing, als basis van identiteit, als iets dat betekenis en richting geeft. Voor anderen is levensbeschouwing irrelevant, misschien zelfs noodlottig kwaad. Zo lijken we soms lijnrecht tegenover elkaar te staan. En toch heeft iedereen zo’n pakketje waarden en normen dat richting geeft aan ons leven en dat onze kijk op ‘de ander’ kleurt. Onze eigen kijk lijkt soms de meest logische, maar willen we het samenleven in diversiteit écht recht aandoen, dan vraagt dat van ieder van ons een stevige dosis inlevings- en onderhandelingsvermogen. 

In deze driedelige vormingsreeks begeleidt Motief vzw je om constructief met de verschillen tussen ons om te gaan. Deze vragen staan daarin centraal:

 • Hoe komt mijn eigen referentiekader tot stand? Wat is mijn visie op diversiteit in de samenleving? 
 • Welke rol heeft levensbeschouwing in onze samenleving? Voor mezelf en voor anderen? 
 • Hoe bouwen we samen aan een solidaire samenleving die recht doet aan ieders eigenheid? 

 

Wat mag je verwachten? 

Tijdens deze reeks werken we in een kleine groep met interactieve methodes. We brengen het gesprek op gang met veel aandacht en respect voor de onderlinge verschillen in de groep. Tijdens elke bijeenkomst krijg je een tip of instrument aangereikt dat je eigen kijk op diversiteit helpt te onderzoeken; en waar je in de eigen omgeving verder mee aan de slag kan. 

Deze vormingsreeks bestaat uit 3 thema’s:

 1. De Bril van het Verschil: we onderzoeken verschillende manieren om naar diversiteit in de samenleving te kijken, a.d.h.v. concrete samenlevingsvraagstukken. 
 2. De maatschappelijke ladder: hoe gaan we als samenleving om met normen? Hoe worden onze overtuigingen en blik op de ander gevormd? 
 3. Diversegem: een groepsoefening met speelse inslag waarin we op een veilige manier over hete hangijzers in onze superdiverse samenleving kunnen spreken. 

 

Begeleiding

Motief vzw is een gespecialiseerde vormingsinstelling die mensen, groepen en organisaties ondersteunt bij het omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit. Elke medewerker heeft een eigen expertise omtrent het thema. 

 

Praktisch

Een reeks van 3 dinsdagavonden, steeds van 19u00 tot 21u30. Je schrijft je in voor de volledige reeks van 3 bijeenkomsten. 

Data: 2 maart, 16 maart, 30 maart

Locatie: Online

 

Inschrijven doe je via onderstaand formulier. Meteen nadien ontvang je een bevestigingsmail. Indien je die niet hebt ontvangen, liep er iets mis bij het invullen van het formulier. Gelieve het dan opnieuw in te vullen. 

 

Inschrijven

Complex Compromis Mechelen 2021 - 101.526

 • Persoonsgegevens

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • Inschrijvingsgegevens

 • 0,00 €
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.