De gelovige atheïst

De gelovige atheïst

Wanneer: 16/05/2023, 23/05/2023
Organisatie: Motief vzw, Vermeylenfonds, huisvandemens Mechelen
Adres: De Schakel, Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen
Uur: 19u00 tot 21u30

Tweedelige vorming

Meer dan 8 op 10 mensen op deze wereld beschouwt zichzelf als een gelovig of religieus persoon. Als atheïsten zijn we dus sterk in de minderheid. Ook hier bij ons neemt geloof weer een steeds prominentere plaats in, zeker in het maatschappelijk debat. Hoe kunnen we ons als atheïsten opstellen ten aanzien van religies en wat hebben ze ons te bieden?

Tijdens twee sessies gaan we samen met vrijzinnig humanist Sander Herremans, de auteur van “De gelovige atheïst”, dieper in op geloofskwesties. Zijn recent verschenen boek dient als uitgangspunt, maar we bespreken ook de concrete uitdagingen voor atheïsten in een gelovige wereld. We verkennen samen inzichten die ervoor kunnen zorgen dat atheïsten en gelovigen elkaars beste bondgenoten kunnen worden, en we gaan daarbij geen enkele heikele kwestie uit de weg.

De vormingen gaan door in De Schakel in Mechelen. De deelnameprijs bevat de aankoop van het boek.

Over de auteur

Sander HerremansSander Herremans viel van zijn geloof op zijn achtste, toen hij ontdekte dat de Kerstman niet bestaat. Voortaan zou hij strijden tegen elke leugen van volwassenen, dus ook tegen het verzinsel God. Toch gaf deze strijd hem weinig voldoening. Hij bleef worstelen met het feit dat de meerderheid van de wereldbevolking zich wél tot een religie rekent. Er moest iets zijn wat hem ontging. Tijdens een reis door India vond hij een sleutel tot interpretaties die de tegenstelling tussen wel of niet geloven herdefiniëren. In dit boek maakt Herremans de vertaalslag naar verschillende religies zoals het christendom, de islam en zelfs voodoo. De atheïst is nu een vurig supporter van religieuze levensbeschouwingen geworden. Religie gaat immers vooral over het hier en nu. De wereld staat misschien wel voor de grootste uitdagingen die de mensheid ooit heeft gekend. Sander Herremans toont aan dat diepgaande spiritualiteit en religiositeit vandaag meer nodig zijn dan ooit. Een atheïstische interpretatie van religies dringt volgens hem het diepst door tot de waarde ervan.

Inschrijving 'de gelovige atheïst'

Inschrijving voor de tweedelige vorming

  • Persoonsgegevens

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Inschrijvingsgegevens

  • 0,00 €
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.