“God en Allah in het land der atheïsten: Een pleidooi tegen de lekenstaat” Gespreksavond met Herman Lauwers

“God en Allah in het land der atheïsten: Een pleidooi tegen de lekenstaat” Gespreksavond met Herman Lauwers

Wanneer: 09/03/2023
Organisatie: i.s.m. de protestantse kerken van Antwerpen en Boechout
Adres: Sanderusstraat 77 2018 Antwerpen
Uur: 20:00 tot 21:30

Herman Lauwers publiceerde er bij uitgeverij Pelckmans een bijzonder interessant boek over.

De scheiding van kerk en staat, godsdienstlessen op school, de cartoons van Charlie Hebdo, de kernwaarden van de Europese cultuur… telkens wanneer dit soort thema’s aan bod komen in het maatschappelijke debat, wordt er geschermd met ‘de Verlichting’. In ons land wordt met ‘de Verlichting’ bijna altijd gedoeld op de Franse variant met haar staatsnationalisme en lekenstaat. De Angelsaksische variant van ‘de Verlichting’ daarentegen laat ruimte voor religie in het publieke leven en is sterk onderbelicht.

Hermans Lauwers, zelf agnost, ziet het belang in van religie. Deze psycholoog en erevolksvertegenwoordiger met jarenlange ervaring in het sociaal- culturele werk, verzet zich tegen een staat waarbij atheïsme een soort van staats loso e wordt.

In een uitgebreid vraaggesprek zal de auteur zijn visie op religieus pluralisme binnen een multiculturele samenleving uit de doeken doen. Een avond voor wie het gepolariseerde geschreeuw wil overstijgen en op zoek is naar nuance. Een avond zowel voor wie interesse heeft in religie maar evengoed open staat voor loso e en actuele maatschappelijke vraagstukken.

Het publiek zal uitgebreid de kans krijgen om vragen te stellen aan de auteur. Aansluitend kan ter plaatse het boek ‘God en Allah in het land der atheïsten’ (Pelckmans, 2021) worden aangeschaft.

Waar: Sanderusstraat 77, 2018 Antwerpen

Wanneer: 9 maart – 20:00-21:30 uur

Meer informatie: bert.dicou@gmail.com