Inspiratiedag Omgaan met levensbeschouwing

Inspiratiedag Omgaan met levensbeschouwing

Wanneer:
Organisatie: Motief i.s.m. VVSG en SOLIGION (UA)
Adres:
Uur: 9:30 tot 16:30

INTRODUCTIE

Levensbeschouwing is voor velen iets dat thuishoort in de privésfeer. Je geloof of spiritualiteit inbrengen in een professionele relatie wordt al snel gezien als minder professioneel. Sociaal werkers en eerstelijnswerkers ervaren soms ook handelingsverlegenheid om het met cliënten te hebben over religie, levensbeschouwing of spiritualiteit. Bovendien ligt het samenwerken met religieus of levensbeschouwelijk geïnspireerde initiatieven vaak moeilijk. Met deze inspiratiedag bieden we jullie nieuwe perspectieven op levensbeschouwing en werken we mogelijke drempels die jullie ervaren in de hulpverlening en samenwerking weg.

WERKWIJZE

Tijdens deze inspiratiedag combineren we wetenschappelijke inzichten met interactie en praktijksituaties.

In de voormiddag kom je meer te weten over de kansen en uitdagingen die bestaan tussen levensbeschouwelijke organisaties en lokale besturen, vanuit inzichten uit het onderzoeksproject ‘SOLIGION’.

In de namiddag steken we de handen uit de mouwen en gaan we aan de slag met jullie eigen casussen. Hierbij belichten we thema’s zoals neutraliteit, levensbeschouwing en actief pluralisme. Tot slot reiken we concrete handvatten aan waarmee jullie aan de slag kunnen gaan.

DOELGROEP

Medewerkers binnen een lokale bestuurscontext: Sociaal werkers en met beide voeten in de praktijk, maar ook medewerkers van lokale besturen die actief zijn rond levensbeschouwing en diversiteit. Zowel professionals met veel als weinig werkervaring zijn welkom op deze inspiratiedag.

BEGELEIDING

Deze inspiratiedag wordt geleid door Motief vzw, expert in het geven van vormingen rond levensbeschouwing, en steunt op inzichten uit het SOLIGION-onderzoek, een onderzoeksproject dat de relatie tussen solidariteit en religie onderzoekt. Organisatie i.s.m. VVSG

PRAKTISCH

Datum: 14 maart 2023
Uren: 9:30 uur tot 16:30 uur
Locatie:Huis Madou – Bischoffsheimlaan 1-8, Brussel