De kunst van het verzet

De kunst van het verzet

Wanneer: 27/04/2021, 04/05/2021, 11/05/2021, 18/05/2021
Organisatie: vzw Motief i.s.m. Vormingplus Oost-Brabant
Adres: Vormingplus Heverlee of Online
Uur: 19:00 tot 22:00

Hoe kan ik medestander zijn in de anti-racisme strijd?

Racisme en uitsluiting zijn mechanismen die onze samenleving als geheel ondermijnen. Als witte persoon bevind je je in een andere positie dan diegenen die dagelijks onder de uitsluiting te lijden hebben. Je mist de persoonlijke ervaring van wat het met een mens doet om systematisch als ‘tweederangsburger’ behandeld te worden, om met wantrouwen bekeken te worden, om vanzelfsprekende grondrechten telkens opnieuw te moeten opeisen.

Indien je in de racismestrijd een betrouwbare medestander wil zijn, vraagt dit dan ook een sterk positiebewustzijn, de bereidheid om je eigen denkpatronen en onbewuste handelen te gaan verkennen en de wil om gebruik te maken van je eigen macht en verantwoordelijkheid. Ieder van ons kan op zijn eigen leef- en werkplek, in de eigen vereniging of oudercomité verandering teweegbrengen. Dat betekent echter ook dat je stappen leert zetten om uitsluitingsmechanismen structureel aan te pakken – bijvoorbeeld via een effectiever diversiteitsbeleid binnen je organisatie of vereniging. In dit programma zoeken we naar welke eigen én gedeelde mogelijkheden we hebben om hier mee aan de slag te gaan.

Wat kan je verwachten van deze vormingsreeks?

We vertrekken vanuit de concrete leef- en werkomgeving van de deelnemers. Vanuit jullie vragen en noden ontwikkelen we samen inzichten, vaardigheden en strategieën die onze ‘handelingsruimte’ kunnen vergroten. Niet enkel als individuen, maar ook collectief (bv. binnen de organisatie waarin we actief zijn), en op maatschappelijk niveau. We stemmen de inhoud van het programma zoveel mogelijk af op de verwachtingen van de deelnemers. Na je inschrijving contacteren we je voor een kort telefonisch kennismakingsgesprek.

We bouwen gedurende 4 samenkomsten in een kleine groep aan een veilige sfeer waarin alle vragen gesteld kunnen worden. Dit programma wordt begeleid door Leila Clement en Jo Dirix, educatieve krachten van Motief vzw.

Voor wie is dit programma bedoeld?

We richten ons op ieder die een (meer) betrouwbare medestander wil zijn in de strijd tegen racisme (en islamofobie): op je werk, in de school van je kinderen, in je buurt, je vereniging, je vakbond, in je media-instelling, … We verwachten een basisbegrip van wat (structureel) racisme en sociale uitsluiting inhoudt. Heb je vragen hierbij? Contacteer info@motief.org

Praktisch

De samenkomsten gaan bij voorkeur door in groep in de lokalen van Vormingplus in Heverlee. Als dat niet mag wegens corona, zal het online doorgaan via zoom. Deelnemers krijgen na inschrijving concrete informatie doorgestuurd.

Data: 27 april, 4, 11 en 18 mei 2021

Inschrijven: Via Vormingplus Oost-Brabant

Deelnameprijs: €30, reductietarief: €20   (prijssetting door Vormingplus Oost-Brabant) 

 

Heb je over dit programma nog vragen? Contacteer info@motief.org

Cursuscode: 101.523