Kunst van het Verzet

Kunst van het Verzet

Wanneer: 27/10/2022, 10/11/2022, 24/11/2022, 08/12/2022
Organisatie: Motief vzw
Adres: Belgradestraat 80, 2800 Mechelen
Uur: 19:00 tot 22:00

Hoe kan ik medestander zijn in de anti-racisme strijd?

Racisme en uitsluiting zijn mechanismen die onze samenleving als geheel ondermijnen. Als witte persoon bevind je je in een andere positie dan diegenen die dagelijks onder de uitsluiting te lijden hebben. Je mist de persoonlijke ervaring van wat het met een mens doet om systematisch als ‘tweederangsburger’ behandeld te worden, om met wantrouwen bekeken te worden, om vanzelfsprekende grondrechten telkens opnieuw te moeten opeisen.

Indien je in de racismestrijd een betrouwbare medestander wil zijn, vraagt dit dan ook een sterk positiebewustzijn, de bereidheid om je eigen denkpatronen en onbewuste handelen te gaan verkennen en de wil om gebruik te maken van je eigen macht en verantwoordelijkheid. Ieder van ons kan op zijn eigen leef- en werkplek, in de eigen vereniging of oudercomité verandering teweegbrengen. Dat betekent echter ook dat je stappen leert zetten om uitsluitingsmechanismen structureel aan te pakken – bijvoorbeeld via een effectiever diversiteitsbeleid binnen je organisatie of vereniging. In dit programma zoeken we naar welke eigen én gedeelde mogelijkheden we hebben om hier mee aan de slag te gaan.

Wat kan je verwachten van deze vormingsreeks?

We vertrekken vanuit de concrete leef- en werkomgeving van de deelnemers. Vanuit jullie vragen en noden ontwikkelen we samen inzichten, vaardigheden en strategieën die onze ‘handelingsruimte’ kunnen vergroten. Niet enkel als individuen, maar ook collectief (bv. binnen de organisatie waarin we actief zijn), en op maatschappelijk niveau. We stemmen de inhoud van het programma zoveel mogelijk af op de verwachtingen van de deelnemers. Na je inschrijving contacteren we je voor een kort telefonisch kennismakingsgesprek.

We bouwen gedurende 4 samenkomsten in een kleine groep aan een veilige sfeer waarin alle vragen gesteld kunnen worden. Dit programma wordt begeleid door Beyza Yilmaz en Lieve D’haese, educatieve krachten van Motief vzw.

Voor wie is dit programma bedoeld?

We richten ons op ieder die een (meer) betrouwbare medestander wil zijn in de strijd tegen racisme (en islamofobie): op je werk, in de school van je kinderen, in je buurt, je vereniging, je vakbond, in je media-instelling, … We verwachten een basisbegrip van wat (structureel) racisme en sociale uitsluiting inhoudt. Heb je vragen hierbij? Contacteer lieve.dhaese@motief.org

Praktisch

  • De samenkomsten gaan door in het Belgradehuis van Motief in Mechelen. Op 15 min wandelen van het station.
  • Donderdagavonden van 19.00 tot 22.00 uur
  • Inschrijvingsformulier onderaan deze pagina
  • Deze vorming is in samenwerking met Avansa Regio Mechelen

Prijzen

De deelnamebijdrage ligt tussen 15 en 75 euro en wordt bepaald op basis van je inkomen. We hopen hiermee de financiële drempel zo laag mogelijk te houden. Lees hier meer over onze inkomenscategorieën. 

Heb je over dit programma nog vragen? Contacteer Lieve D’haese op 0485/226468 of lieve.dhaese@motief.org

Vragen i.v.m. je inschrijving? Contacteer administratie@motief.org en vermeld steeds het cursusnummer: 101.590

Na het invullen van onderstaand formulier moet je een bevestigingse-mail krijgen. Als je die niet meteen kreeg, kijk
dan na (scroll naar beneden) om te zien of alles correct is ingevuld. 

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.