Omgaan met levensbeschouwelijke actoren en diversiteit in een lokale beleidscontext – Meerdaagse training

Omgaan met levensbeschouwelijke actoren en diversiteit in een lokale beleidscontext – Meerdaagse training

Wanneer: 16/02/2023
Organisatie: Motief vzw, i.s.m. SOLIGION en VVSG
Adres: Belgradestraat 80, 2800 Mechelen
Uur: - Geannuleerd -

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD

Hebt u interesse in dit thema? We nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze Motief-medewerkers.

Contacteer ons via info@motief.org of via dit formulier:

 

——

Levensbeschouwing kleurt niet alleen de stad. Ook in het welzijnslandschap zijn tal van organisaties met een (on)zichtbare levensbeschouwelijke inspiratie actief. Die realiteit gaat gepaard met heel wat spanningen, want voor velen is ‘geloven’ iets van vroeger en botsen we op vragen rond neutraliteit of diversiteit. Terwijl je als beleidswerker met zulke vragen wordt geconfronteerd, ontbreken de handvatten om je ten opzichte van die gevoeligheden professioneel te positioneren.

In deze meerdaagse training word je ondersteund bij het ontwikkelen van een sterke visie op het thema en krijg je instrumenten aangereikt die je in de eigen context kan toepassen en overbrengen op collega’s. Tijdens deze opleiding versterken we niet alleen het bewustzijn over levensbeschouwelijke diversiteit, maar gaan we ook dieper in op bestaande kansen en conflicten tussen lokale overheden en levensbeschouwelijke organisaties. Via deze training willen we deelnemers op weg helpen naar betere contacten en samenwerkingen die deze knelpunten rond levensbeschouwing kunnen overstijgen.

De opleiding wordt gefaciliteerd door Motief vzw, vormingsinstelling met als expertise levensbeschouwing in de samenleving. Er wordt ook ruimte gemaakt voor inzichten uit SOLIGION, een onderzoeksproject dat de relatie tussen solidariteit en religie onderzoekt.

 

Voor wie?

  • Medewerkers van lokale besturen en organisaties met minstens één jaar ervaring, werkzaam rond diversiteit en gelijke kansen,
  • integratieambtenaren,
  • leidinggevenden met nood aan visieontwikkeling rond levensbeschouwing (en de intersectie met andere identiteiten).

 

Wat gaan we doen?

Deze vijfdaagse opleiding vertrekt vanuit een brede verkenning van levensbeschouwelijke diversiteit en een zoektocht naar onze eigen blinde vlekken. Aan de hand van theoretische kaders van Motief kom je jouw visie op omgaan met diversiteit op het spoor en verrijk je die visie. Het SOLIGION-onderzoek geeft je vervolgens een diepere kijk op de relatie met levensbeschouwelijke actoren als een lokaal bestuur.

De nadruk ligt op implementatie in de praktijk: we passen de kaders toe op de concrete vragen en situaties van deelnemers en je krijgt instrumenten aangereikt om op de werkvloer met collega’s en partners rond te werken. In een laatste sessie na de zomer blikken we terug op het afgelegde parcours, en focussen we op de praktijkimplementatie en toepasbaarheid. Het volledige programma is hier te raadplegen. 

Bekijk hier het volledige programma (pdf).

Praktisch:

  • Wanneer? Vijfdaagse opleiding (16/02/2023, 16/03/2023, 20/04/2023, 01/06/2023, 14/09/2023, telkens van 9h30 – 16h00).
  • Waar? Motief vzw, Belgradestraat 80, 2800 Mechelen
  • Maximum aantal inschrijvingen?  15 plaatsen
  • Inschrijvingsgeld: 670 euro  (Inclusief: lunch, educatief materiaal en handboek t.w.v. 39,90 euro, 1 kennismakingsgesprek, 1 intervisiegesprek)
  • Inschrijven kan onderaan deze pagina.

Deze training wordt georganiseerd in samenwerking met SOLIGION en VVSG