Themavierdaagse 2020 i.s.m. Welzijnsschakels

Wat is de vierdaagse?

Elk jaar organiseren Motief en Welzijnsschakels een meerdaagse rond een thema dat ons doet stilstaan bij hoe we samen-leven in deze maatschappij. We verwelkomen iedereen die graag eens uit zijn eigen context wil stappen: om te bekomen van de ratrace, om even op adem te komen van je zorgen, om tijd te maken om anderen écht te ontmoeten of jezelf wat reflectie te gunnen,… We verkennen het maatschappelijke thema tot in de diepte: analyseren, reflecteren en ontdekken hoe we hier in ons dagdagelijks leven mee aan de slag kunnen. We werken in kleine groepen met ruimte voor ieders verhaal. In grote groep ligt de focus op speelse ontmoeting en uitwisseling.

Lees hier de volledige brochure

Stem voor de kabouters!

Wie zal de afwas doen? Wie brengt mijn paperassen op orde? Wie zorgt voor brood op de plank? En wie zal opkomen voor de rechten van de kleine man of vrouw? Reken maar op de kaboutertjes! Geloof jij nog in dit soort sprookjes? En wat als de kaboutertjes zélf staken, wat doen we dan? Deze vierdaagse staat in het thema van ons (on)geloof in onze democratische samenleving.  

 

 

Thema 2020: (on)geloof in democratie

Heb jij het gevoel dat er rekening wordt gehouden met jouw mening? Dat je écht gehoord wordt? Vind jij het belangrijk om rekening te houden met mensen die ànders leven, en denken dan jou? Aanvaard je dat er onder mensen altijd botsende meningen en belangen zullen zijn? En dat we dus permanent samen naar een leefbare oplossing zullen moeten zoeken? Of kies jij eerder voor een ‘sterke’ leider die voor ons allen bepaalt in welke richting we moeten?

Voel jij je vrij om te denken en te leven zoals jij dat zou willen? Voel jij solidariteit onder mensen?  Waar ervaar jij dat mensen gelijk behandeld worden? Wat vind jij het belangrijkst: gelijkheid of vrijheid?

Geloof jij dat iedereen echt gelijk is voor de wet? Vertrouw je erop dat iedereen in onze samenleving dezelfde grondrechten heeft? Is iedereen écht vrij in het uiten van zijn mening? En vind je dat een goeie zaak?  Heb jij een goeie manier om je verontwaardiging heel duidelijk te laten horen? Geloof je dat het ook resultaat oplevert? Geloof je nog in democratie of niet?  En in wélke soort democratie dan?

In welke soort samenleving willen we eigenlijk leven? En zijn we bereid daarin mee richting te bepalen en verantwoordelijkheid te nemen? Hoe democratisch ga jij om met mensen die een andere mening hebben? En hoe democratisch is jouw gezin/vereniging/wijkcomité/…?

Lees hierover meer in de brochure

Alle info en inschrijvingen hier!