Verbonden blijven, hoe doe je dat?

Motief lanceerde in april 2020 een rondvraag over ‘verbondenheid’. We waren benieuwd naar hoe mensen in deze uitdagende periode er goed of minder goed in slagen om verbonden te blijven met anderen. De antwoorden waren eerlijk en hartverwarmend. Bedankt voor jullie bijdrage.

 

Verbonden blijven, hoe doe je dat?

48% van de bevraagden geeft aan dat ze zich vooral verbonden voelen met anderen als ze hen kunnen helpen. Dat kan op verschillende manieren: boodschappen doen, vrijwilligerswerk, betrokken zijn bij een burennetwerk, …

38% van de bevraagden ervaart vooral verbondenheid in de solidariteitsacties, zoals de teddyberenjacht, de witte lakens en het applaus om 20u. We spelen muziek op onze balkons en we genieten van de vele ‘memes’ en mopjes die worden doorgestuurd.

 

“Onze overbuurvrouw heeft een taart gebakken voor ons met de eieren die ze nu op overschot heeft. Zij is 80+ en wij zijn mindermobiel. Ik had haar voordien de info uitgeprint van be-alert. Dat deed ik ook voor de Polen, die schuin over wonen, met een vertaalde versie van Google translate.”

 

16% van de bevraagden geeft aan dat ze nu sneller een connectie maken met mensen die ze voordien niet zouden ontmoeten of begroeten.

Meerdere mensen geven aan dat er opvallend veel groeten en knikjes worden uitgedeeld tijdens het wandelen. Dat leidt soms tot nieuwe ontmoetingen. We gaan wuiven bij ouderen en kijken samen met buren dezelfde film die we dan bespreken via een groepschat.

 

“Mijn zoon maakt woordzoekers voor de mensen in het woonzorgcentrum en gaat ze daar dan in de brievenbus deponeren.”

Maar verbinding maken en behouden is niet evident. 10% van de bevraagden geeft aan dat ze het moeilijk vinden om verbinding te maken met mensen. De digitale drempel is voor vele mensen erg groot en kan het echte contact niet vervangen.

“Wat mij helpt is het aanvaarden – in die eenzaamheid zijn we allemaal gelijken en hebben ( afstandelijk) contact – niet te veel internetten en ‘ doen alsof ‘ – Deze periode zie ik als een nodige zuivering. Afstand nemen van minderwaardige compensaties en leren consuminderen.”

 

Benieuwd naar méér creatieve manieren van verbondenheid? Dan kan je hier de volledige lijst van inspirerende voorbeelden uit de bevraging bekijken.