Buren zoals je ze (nog) niet kent

Beeldvorming

Hoe kijk jij naar je buren of collega’s? Hoe kijken zij naar jou? Hoe word je beïnvloed door de media en de verhalen om je heen? In vier interactieve bijeenkomsten ga je samen – én apart – op zoek naar de beelden die jullie van elkaar hebben en ontdek je waar die vandaan komen.

Je onderzoekt hoe deze beeldvorming jouw gedrag beïnvloedt en stelt jezelf en elkaar de vraag: wat hebben we nodig om écht samen te leven? Ontdek hoe je bruggen bouwt en verder kijkt, voorbij de vooroordelen en hokjes.

Samenwerken en samenleven in diversiteit

Onze samenleving is de afgelopen decennia steeds diverser geworden. Iedereen komt steeds vaker in contact met diverse levensbeschouwelijke overtuigingen en voorkeuren. Dat zie je bijvoorbeeld op buurtfeesten, waar je nieuwe eetgewoontes ontdekt. Of in de sportclub en op de werkvloer, waar regels zich aanpassen aan de behoeften van een diverse groep mensen.

Het omgaan met diversiteit kan soms een uitdaging zijn. Je hebt misschien bepaalde beelden en ideeën over anderen, maar waar komen die eigenlijk vandaan? En hoe kun je die loslaten om beter samen te leven en samen te werken?

Buren zoals je ze (nog) niet kent is een vormingstraject waarin je samen met anderen onderzoekt hoe beeldvorming ontstaat en welke rol die speelt in ons dagelijkse leven. In 4 interactieve workshops verken je vragen over diversiteit en zoek je naar antwoorden. Het traject is afgestemd op de ervaringen en behoeften van de deelnemers, waardoor elke sessie relevant en praktisch toepasbaar is.

Wat neem je mee?

  • Beeldvorming onder de loep
    In de eerste twee workshops duik je diep in de beeldvorming die je hebt over ‘de ander’. Je bespreekt waar deze beelden vandaan komen en welke spanningen er ontstaan.
  • Eigen referentiekader
    In de derde workshop onderzoek je je eigen referentiekader. Hoe komt dit tot stand? Je ontdekt welke invloed het heeft op je kijk op anderen en de samenleving.
  • Constructief samenleven en -werken
    In de laatste sessie ga je aan de slag met de spelmethodiek Diversegem. Je leert hoe je op een respectvolle en positieve manier relaties opbouwt.

Samen aan de slag

Duur:

4 bijeenkomsten van 2,5 uur.

Begeleiding:

Motief voorziet twee begeleiders (1 per groep) en zorgt voor educatief materiaal.

Locatie:

De workshop vindt plaats bij jou in de buurt of in het Belgradehuis van Motief in Mechelen.

Ontdek de kracht van diversiteit

Stuur een mail naar info@motief.org voor meer informatie of om je workshop op maat te boeken.