Omgaan met culturele en levensbeschouwelijke diversiteit

Meer (zelf)vertrouwen

Of je nu werkt in de zorg, het onderwijs, het sociaal werk of bij een lokaal bestuur, de kans is groot dat je regelmatig in contact komt met culturele en levensbeschouwelijke diversiteit. Maar hoe bespreek je onderwerpen als religie, zingeving of spiritualiteit op de werkvloer?

Als professional voel je je vaak onzeker of ongemakkelijk bij dit soort gesprekken. Je vindt het lastig om een balans te vinden tussen professionele neutraliteit en respect voor ieders overtuigingen. En wat houdt neutraliteit eigenlijk in? Hoe kan je op een respectvolle manier omgaan met levensbeschouwelijke verschillen?

Inclusief handelen

Door de juiste balans te vinden tussen neutraliteit en inclusiviteit, benader je iedereen op een respectvolle en gelijkwaardige manier. Inclusief handelen betekent niet dat je jouw persoonlijke overtuigingen negeert, maar dat je actief openstaat voor de diversiteit van anderen. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelt, ongeacht achtergrond of overtuigingen.

Praktische tools voor herkenbare situaties

Het is belangrijk om te weten hoe je respectvol en inclusief omgaat met de diverse behoeften van je collega’s, medewerkers en cliënten. Of het nu gaat om religieuze rituelen, feestdagen of kledingvoorschriften, het vinden van de juiste balans tussen professionaliteit en inclusiviteit is essentieel voor een harmonieuze en productieve werksfeer.

Tijdens de workshop krijg je praktische handvaten om met vertrouwen gesprekken over diversiteit te voeren. Hoe ga je om met een collega, medewerker of cliënt die een aangepaste pauze vraagt om op vaste tijden te bidden, een dag vrij wil nemen voor een belangrijke religieuze feestdag, of graag iets later wil beginnen door een religieuze verplichting?

Wat neem je mee?

  • Concrete handvaten
    Ga naar huis met praktische tools die je onmiddellijk kan toepassen om diversiteit op een positieve manier te benutten binnen je organisatie.
  • Actief pluralisme omarmen
    Leer hoe je actief pluralisme niet alleen erkent, maar ook vertaalt naar de werkvloer.
  • Diversiteit als kracht
    Ontdek hoe diversiteit binnen je organisatie geen uitdaging hoeft te zijn, maar juist een kracht kan zijn die bijdraagt aan innovatie en succes.

Samen aan de slag

Duur:

1 bijeenkomst van 4 uur.

Begeleiding:

Motief voorziet een begeleider per 10 deelnemers en zorgt voor educatief materiaal.

Locatie:

De workshop vindt plaats bij jou in de buurt of in het Belgradehuis van Motief in Mechelen.

Klaar om actief pluralisme te vertalen naar de werkvloer?

Stuur een mail naar info@motief.org voor meer informatie of om je workshop op maat te boeken.