Workshops voor je organisatie

Heb je binnen je team of bij je vrijwilligers te maken met culturele verschillen? Wil je ervoor zorgen dat iedereen binnen je organisatie zich volledig thuis voelt? Zoek je tools om een levensbeschouwelijk beleid op te stellen?

Bij Motief geloven we dat diversiteit een bron van kracht is. Zoek je naar manieren om levensbeschouwelijke en culturele verschillen te omarmen en je organisatie te versterken? Wij bieden workshops op maat aan die je team of vrijwilligers uitdagen en inspireren.

Samen ontdek je praktische en duurzame manieren om begrip, dialoog en samenwerking te bevorderen. Of je nu je interculturele vaardigheden wilt versterken of een inclusieve visie wilt ontwikkelen. Onze trajecten helpen je organisatie groeien naar een ‘nieuw wij’.



Klaar om de kracht van diversiteit in je organisatie te benutten? Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het creëren van een warme, inclusieve (werk)cultuur.

Moeilijke gesprekken: reageren op discriminerende uitspraken

Heb je ooit een discriminerende opmerking gehoord tijdens een vergadering of op de werkvloer? Voelde je je machteloos om te reageren? Twijfelde je over hoe je het beste kon ingrijpen? Onze workshop geeft je de tools om zelfverzekerd en effectief in te grijpen bij uitspraken die anderen uitsluiten of kwetsen.

Omgaan met culturele en levensbeschouwelijke diversiteit

Tijdens de workshop krijg je praktische handvaten om met vertrouwen gesprekken over diversiteit te voeren. Hoe ga je om met een collega, medewerker of cliënt die een aangepaste pauze vraagt om op vaste tijden te bidden, een dag vrij wil nemen voor een belangrijke religieuze feestdag, of graag iets later wil beginnen door een religieuze verplichting?

Bril van het verschil

Tijdens de workshop ontdek je welke brillen er allemaal zijn en hoe ze je blik op je omgeving kleuren. Je past verschillende brillen toe op concrete voorbeelden. Je onderzoekt welk perspectief het best aansluit bij de diversiteit om je heen. Aan het einde van de workshop deel je je inzichten en wensen met de groep. Die kan je vervolgens gebruiken voor het beleid of de visieontwikkeling van je organisatie.

Polarisering — op maat

Op je werk zegt een collega dat "ze allemaal terug moeten" wanneer het gesprek over vluchtelingen gaat. Je voelt je ongemakkelijk en weet niet goed hoe je moet reageren. Veel mensen willen ingrijpen als ze vooroordelen en polarisatie tegenkomen, maar weten niet hoe. In onze workshops leer je hoe je deze situaties aanpakt en zo bijdraagt aan een begripvolle samenleving.

Diversegem op maat

Stel je voor: je mag helemaal opnieuw beginnen en een ideale gemeente ontwerpen. Welke waarden vind jij belangrijk? In de workshop Diversegem ga je hierover nadenken met andere deelnemers. Op een speelse en interactieve manier ontdek je wat samenleven in diversiteit voor jou betekent. Thema’s zoals gemeenschap, recht en samenwerking staan centraal.

Buren zoals je ze (nog) niet kent

Buren zoals je ze (nog) niet kent is een vormingstraject waarin je samen met anderen onderzoekt hoe beeldvorming ontstaat en welke rol die speelt in ons dagelijkse leven. In 4 interactieve workshops verken je vragen over diversiteit en zoek je naar antwoorden. Het traject is afgestemd op de ervaringen en behoeften van de deelnemers, waardoor elke sessie relevant en praktisch toepasbaar is.

Levensbeschouwelijke diversiteit in de zorg

Of je nu arts, verpleegkundige, maatschappelijk werker of zorgcoördinator bent, hoe creëer je een omgeving waarin iedereen zich welkom en begrepen voelt? Hoe ga je respectvol en professioneel om met levensbeschouwelijke diversiteit? Onze workshop geeft zorgverleners de kennis en vaardigheden om deze vragen op een empathische en doordachte manier aan te pakken.

Jozef – Youssef

Het verhaal van Jozef verbindt joden, christenen en moslims en komt voor in de Thora, de Bijbel en de Koran. Het gaat over thema's die ook vandaag nog belangrijk en relevant zijn, zoals familiebanden, jaloezie, uitsluiting en onrecht. Via interactieve oefeningen onderzoek je in groep welke thema’s en levensvragen je met elkaar deelt en waar de verschillen zitten.

Buddywerking

Ben je beleidsmedewerker en wil je de visie op diversiteit in jouw gemeente versterken? Of ben je vrijwilliger en zoek je naar manieren om een gelijkwaardige relatie op te bouwen met nieuwkomers? We werken samen met jou om vormingen te ontwikkelen die perfect aansluiten bij de noden van zowel vrijwilligers als nieuwkomers, en helpen zo een gelijkwaardige samenwerking tot stand te brengen.

Een inclusief schoolbeleid

Vraag je je af of er binnen je schoolteam genoeg ruimte is voor verschillende meningen en hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich gehoord voelt? En hoe ga je om met de conflicten die uit deze verschillen kunnen ontstaan? Samen gaan we op zoek naar manieren om respectvolle dialogen te voeren en een inclusieve schoolcultuur te bevorderen.

Een inclusieve ouderraad

Hoe betrokken zijn de ouders op je school? Hoe zorg je ervoor dat je school op een opendeurdag of ouderfeest rekening houdt met alle levensbeschouwingen en culturen? In een interactieve workshop gaan ouders het gesprek aan en delen ze hun verhalen. Zo leren ze een brug te slaan tussen verschillende perspectieven en creëren ze samen met de school een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt.